Čo robiť a nerobiť po masáži?

11.11.2015 13:32

Mnoho klientov sa ma pýta, čo by mali po masáži robiť a naopak, čo nerobiť. Ísť sa hneď najesť, osprchovať, alebo spať? Čo teda najlepšie robiť PRED a PO masáži? V tomto krátkom článku si na to odpovieme.

masáže trenčín

 

PRED MASÁŽOU

 

 

  • Čo NEROBIŤ? /pred masážou/

 

Určite sa netreba veľa najesť, pretože masáž je hlavne zdravotný zákrok a telo počas masáže a aj po nej potrebuje spracovať vyvolané podnety. Ak by sa malo ešte starať o trávenie, zbytočne by sme sa zaťažovali. Budete sa cítiť plní a môže Vám byť aj zle. Ak sa ale chcete najesť, tak menej a ľahšie jedlá. Napríklad ľahká polievka je pred masážou v pohode.

 

 

  • Čo ROBIŤ? /pred masážou/

 

Pripravte si teplý čaj a trochu sa napite. Je dobré ak bude mať telo aj pri masáži dostatok tekutín. No neprežeňte to, aby ste nemuseli z masérskeho stola odbiehať na záchod...

 

Je dobré vyhradiť si aspoň desať minút na relax a uvoľnenie. Ide o to, aby ste si ľahli na masérsky stôl psychicky čo najviac v pohode. Ak idete na masáž vystresovaní, naštvaní, alebo ustráchaní, nebude to dobré ani pre Vás, ani pre maséra. To ako sa cítime, je naozaj veľmi dôležité.

 

Pred masážou sa nemusíte sprchovať, no ak ste veľmi spotení, určite sa osprchujte.

 

Ak máte možnosť - ideálne je ísť do sauny.

 

 

PO MASÁŽI

 

 

  • Čo NEROBIŤ? /po masáži/

 

Masážou sa v nielen v tele, ale i v našej psychike udeje mnoho nových podnetov, stimulov a zmien. Je preto vhodné si tento čas vyhradiť na relax a kľud.

 

masážPreto bezprostredne po masáži nesadajte ani za volant. Radšej počkajte tak 15.minút /samozrejme záleží od druhu masáže, dĺžky a Vášho stavu- toto odporúčanie je veľmi všeobecné/

 

V ten deň už radšej nepite alkohol, nerobte ťažkú fyzickú prácu a ani necvičte.

 

Ihneď po masáži sa ani nesprchujte. Tiež si nedávajte iné teplé kúpele.

 

Nechoďte do sauny! /toto zvlášť platí pre ľudí s vysokým tlakom/ V ten deň nejedzte ťažké jedlá.

 

Nezapojte sa ihneď do Vášho „kolobehu“. /deti, práca, rodina, telka a pod/. Nechajte si čas na seba a dožičte si viac súkromia, než svetskej zábavy. Buďte viac so sebou.

 

Ak fajčíte, urobíte najhoršie ak si po masáži hneď zapálite. Fajčenie je samo o sebe nezmyselná závislosť a týmto spôsobom svoje telo poškodíte ešte viac.

 

Ihneď po masáži nepite ani kávu. Tú si dajte /ak ju pijete/ tak hodinu po procedúre.

 

Taktiež po masáži neberte žiadne lieky.

 

 

 

  • Čo ROBIŤ? /po masáži/

 

V prvom rade sa treba napiť teplého čaju. Najlepšie obličkový. Kľudne aj pol litra na posedenie- vypiť ešte teplý.čas na relax

 

Oblečte sa viac, aby Vám bolo teplo. Pri masáži sa organizmus intenzívne zahrieva a práve teplo pomáha uvoľňovať, detoxikovať a spriechodňovať naše telo i myseľ. Preto si ho chráňte viac ako predtým.

 

Teplo, tekutiny a kľud sú po masáži najdôležitejšie. Ak ich vynecháte, účinok akejkoľvek masáže sa znižuje.

 

Nechajte si čas na seba a dožičte si viac súkromia, než svetskej zábavy. Buďte viac so sebou.

 

Napríklad sa choďte len tak prejsť do parku, či tam, kde je najmenej ľudí. Môžete si pritom vyskúšať aj hlbšie dýchanie. Aj dych nám veľmi pomáha uvoľňovať napätie a toxíny.

 

Alebo ak cítite, že ste unavení /častá a prirodzená reakcia po masáži/, ľahnite si a ak sa Vám dá, aj si zdriemnite. Najdôležitejšie je robiť to, čo prirodzene cítite, teda neísť proti sebe.

 

 

Záver...

 

Samozrejme, toto sú veľmi všeobecné odporúčania. Každý z nás je iný a rozdielne na masáž reaguje. Inak sa cíti po masáži športovec a pravidelný návštevník fitka, a inak človek, ktorý nešportuje, alebo sa sebe až tak veľmi nevenuje. Ďalší pociťuje únavu a chce sa mu spať, iný zase veľa energie. Nech už patríte do akejkoľvek skupiny, tieto zásady sa vzťahujú aj na Vás. Ak ich budete dodržiavať, masáž bude mať pre Vás ešte väčší účinok a prínos.

 

 

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho na sociálnych sieťach s vašimi priateľmi.

 

masáž trenčín

 

KAM ĎALEJ? Prečítajte si aj...

 

 

Späť