Má masáž bolieť?

26.07.2015 12:01

Možno ste ešte neboli nikdy na masáži a radi by ste šli. No stalo sa Vám, že Váš priateľ na masáži bol, no nemal s tým dobrú skúsenosť. Hovoril ako to celé bolelo a ukazoval modriny. Samozrejme, že ani vy už na masáž nepomýšľate.

 

bolesťAlebo ste mohli mať inú skúsenosť. Boli ste na masáži, no masér Vás tak tlačil, až Vám to bolo nepríjemné. Ubezpečoval Vás však, že dobrá masáž má bolieť. Tak ste zatli zuby a vydržali... Keď to povedal, tak na tom musí niečo byť... No celkový efekt bol nepríjemný. Telo ste mali ubolené. Výsledok? Nikdy viac- poviete si...

 

Po takomto zážitku sa od masáže držíme stranou. Ak máme totiž na prvý krát nepríjemnú skúsenosť, potom už na masérsky stôl neľahneme.

 

No je to škoda, pretože nie každý masér masíruje rovnako a je škoda aj to, že je mnoho dobrých masérov od ktorých by bola masáž úplne iná. Prichádzate tak o možnosť zažiť naozaj poctivú masáž. Pretože nie je masáž ako masáž.

 

 

Tak ako to teda je? Má masáž bolieť, alebo nie? Napíšem vám môj názor.

 

Mohol by som napísať ako to pri masážach robím ja, aby bola masáž pre zákazníka príjemná, aké postupy na začiatok volím a ako začínam- no nebudem to písať vzhľadom na to, že to je moje know-how, ktoré som si vypracoval rokmi. Na mojich masážach to zistíte aj sami.

 

Čo však napíšem, je že masáž by nemala bolieť.

 

Z masáže by ste mali mať príjemný pocit. Mali by ste si oddýchnuť. Váš príjemný pocit je prvoradý, pretože od neho sa odvíja úplne všetko. Ako sa cítite, v akej ste nálade, vaše myšlienky, či ako ste uvoľnení. Ak je Vám dobre a cítite sa v rukách maséra bezpečne, svoje telo uvoľníte. Ak Vám však masáž bude z akéhokoľvek dôvodu nepríjemná, Vaše telo sa bude brániť. Začnete sa na stole ošívať, svaly budú stiahnuté. Ak Vás bude masáž bolieť, nedokážete vypnúť myseľ, upokojiť sa, pretože budete striehnuť, čo Vás zase kde-kedy zabolí. Tým pádom nedokážete uvolniť ani svaly a tak masáž stráca efektivitu.

 

Preto je Váš príjemný pocit prvoradý. Od neho sa spúšťa všetko ostatné.

 

 

Aj keď som písal, že by masáž nemala bolieť, ale určitá " dobrá" bolesť je pri masáži na mieste a dokonca je užitočná. Treba však rozlišovať medzi bolesťou a bolesťou. Ako to myslím?

 

  • Prvá bolesť je „zlá“. Ako ju rozoznať?

 

Keď zažívate pri masáži takúto bolesť, napnete svaly, zľaknete sa a ste neuvoľnení. Máte z toho nepríjemný pocit, zatnete zuby, zmraštíte tvárové svaly,masáž zadržíte dych. Toto je tá „zlá“ bolesť, ktorej sa mnoho ľudí bojí. Je to bolesť, tvoriaca bloky. Telo v sebaobrane stiahne svaly a zatne sa. Krv tak nemôže dobre prúdiť, svaly sa neprekrvujú, nedochádza k žiadúcim účinkom masáže a celé je to o ničom.

Ak navyše masérovi poviete, že Vás to bolí a on vám povie, že to tak má byť a máte vydržať- vstaňte zo stola a odíďte. Tento masér pravdepodobne ide ako stroj, robí podľa šablóny a chýba mu cit pre jeho prácu.

 

 

  • Aká je tá príjemná „dobrá“ bolesť?

 

Áno, bolesť môže byť aj príjemná. Ako ju rozoznať od tej „zlej“? Prichádza postupne, akoby sa vynára, pomaly sa stupňuje a vy to cítite ako postupujúce uvoľnenie. Nemusí to byť úplne príjemné, no Vy cítite, že to je ok. Celé Vaše telo chce povedať- áno, to je ono, ešte viac zatlačiť. Síce bolesť cítite, no chcete v nej chvíľu zostať. Je to zvláštne, ale je to tak. Telo vie, že je to spôsob, ktorým sa dá uvoľniť a ozdraviť. A nemáte chuť odísť zo stola... Keď táto bolesť odozneje, cítite úľavu, ospalosť, alebo viac energie. Vydýchnete si a uľaví sa Vám. Odoznieva plynule a mení sa na pokoj...

 

Naopak „zlá“ bolesť prichádza náhle a ešte dlho zostáva v tele s narastajúcou tendenciou. Mení sa na modriny a nepríjemný pocit.

 

masáž, jemné technikySamozrejme, vždy sa nájdu na tele miesta, ktorých masírovanie bolí tou „zlou“ bolesťou. V takom prípade je na masérovi, aby zvážil, či na tom mieste treba pracovať a aký výsledok chce dosiahnuť. Zo skúseností viem, že vždy sa dá „zlej“ bolesti postupne predísť a masírovať takým spôsobom, aby sa miesto skutočne uvoľnilo, a nie prebolelo.

 

 

 

Dobrá masáž by mala obsahovať sled všetkých uvoľňovacích postupov v rôznej tlakovej intenzite, zameraných na rôzne svalové skupiny a do rôznych hĺbok svalov, či podkožia.

 

Je však iné, ak idete na 30.minútovú masáž, kde sa toho toľko nestihne urobiť, alebo ak masér primárne rieši napríklad krížovú časť. Vtedy sa viac pracuje tam.

 

V konečnom dôsledku by ste mali mať z masáže príjemný a uvoľňujúci pocit. Masáž by mala hrať pre vás a nie proti Vám. Mala by byť potešením, cestou a zážitkom, pretože v skutočnosti tým naozaj aj je. Ja si každú masáž, ktorú robím užívam a ten pocit je úžasný. Srdečne ho prajem aj vám.

 

 

 masáž 

 

 

 

 

 

 

 

KAM ĎALEJ? Prečítajte si aj...

 

 

 

Späť