Rozprávanie pri masáži. ÁNo alebo NIE?

15.11.2019 12:58

Občas dostanem informáciu ako bol niekto na masáži a masér mu vyrozprával celý svoj príbeh. Alebo zase druhá strana. Človek pri masáži potrebuje rozprávať a nevie sa zastaviť. Masér pracuje a zároveň vedie s klientom dialóg. Masáž sa skončí a masírovaný sa spýta- „Čože? To už prešla hodina?“

 

 

  • Čo si o tom myslím?

Rozprávanie počas masáže znižuje vnímanie, masírovaného aj maséra. Vám ako klientovi rozptyľuje pozornosť a nemôžete sa sústrediť na masáž tak ako by to bolo pre vás dobré. Pri masáži sa totiž v tele aj mysli deje veľa. Ak týmto procesom v sebe ponecháte priestor tým, že nebudete rozprávať, sila masáže sa pre vás ako pre masírovaného výrazne zvýši.

 

 

  • Ako to cítim ja?

Pokiaľ by som sa s vami počas masáže rozprával, Vy ako klient nepotrebujete a ani nechcete počuť z môjho osobného života takmer nič. Jednoducho Vás to nezaujíma. To nie je zlé, ani dobré. Je to fakt. Chcete masáž, túžite si oddýchnuť s niečím potrebujete pomôcť, a nemáte záujem počúvať iného človeka- nasávať nové informácie. Bolo by to pre Vás rušivé.

 

Masér by mal byť trochu aj psychológ a mal by mať rozvinutú intuíciu a empatiu, aby aj toto vedel rozlíšiť.

 

Za seba píšem- Kam smeruje pozornosť, tam smeruje energia. Pokiaľ sa budem s vami počas masáže rozprávať, budeme viesť dialóg, nemôžem ako masér urobiť dobrú prácu. Nemôžem sa na prácu vyladiť a urobiť to, čo je vhodné. Moja myseľ by bola rozrušená a nepokojná. Vy ako klient to vycítite, neoddýchnete si a masáž si neužijete. Nezacítite jej účinky v sebe. Prečo? Pretože sa na to nevytvoril priestor.

 

 

  • A ten priestor vytvára hlavne masér...

Ak je pri masáži ticho, aj Vy sa lepšie uvoľníte, pretože masér je ten, ktorý vytvára vedenie pri masáži. Pokiaľ je masér kľudný a vyžaruje ticho, Vy ako klient sa na to prirodzene naladíte a nebudete mať potrebu rozhovoru.

Vznikne silná špecifická atmosféra, kedy cítite dôveru, že ste v dobrých rukách. Masér s tichou mysľou ľahšie ucíti a vie, čo treba robiť.

 

 

  • Pred masážou je rozprávanie vhodné.

Naopak, pred masážou by Vás masér mal vypočuť a spýtať sa na isté veci, ktoré s masážou súvisia. Na stôl by ste si mali líhať s vedomím, že viete, čo sa bude približne diať. Tým sa pre Vás ako klienta prehĺbi dôvera a budete viac pokojnejší, hlavne ak idete na masáž prvý krát. Vy ako masírovaný svojím nastavením tiež výrazne umožňujete a sprístupňujete pôsobenie ozdravných síl, ktoré pri masáži vznikajú.

 

Po masáži ak cítim, že je to treba, často niečo odporučím a pár vetami Vás informujem o veciach s masážou súvisiacich. No už je po masáži a vtedy je krátky dialóg vhodný.

 

Výnimku tvorí snáď len reflexná masáž chodidiel, kedy osobne potrebujem s človekom občas komunikovať v rámci toho, čo sa pri tejto masáži odhalí.

 

 

  • Záverom.

Páči sa mi táto hlboká myšlienka- „Ticho je hlasom Boha. Všetko ostatné je zlý preklad.“

 

Ak sa pred masážou dobre naladíte, prípadne zvnútorníte, upokojíte, alebo počas nej vypínate myšlienky, robíte pre seba veľa. Pomáhate tým v prvom rade sebe a zlepšujete, posilujete ozdravný efekt masáže. Potom už závisí od maséra, čo s tým urobí on. Ale to už nie je vo Vašich rukách.

 

 

  • Tip pre Vás.

Hodinu alebo dve nerozprávajte. Alebo ak to nedokážete, uvedomte si pred tým, než čokoľvek poviete, či je to naozaj, ale naozaj dôležité. Možno sa tým o sebe veľa dozviete.

 

 

 

Bude Vás zaujímať:

 

 

 

Späť