Čo to je Umeocot?

14.05.2019 13:13

Vedeli ste, že ak používate Umeocot, nemusíte pridávať do jedál ochucovadlá a takmer žiadnu soľ? Že Umeocot dotvára a zvýrazňuje chute všetkých potravín? A že je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý?

 

Ak Vás zaujíma, čo to ten Umeocot je a čo dokáže, poďte čítať ďalej.

 

Poznámka- tento článok sa zatiaľ ako jediný na tejto stránke netýka masáží, no Umeocot používam denne a osvedčil sa mi. Preto som sa rozhodol, že o ňom niečo napíšem a možno Vás to inšpiruje...

 

Čo je Umeocot?

 

Vzniká kvasením plodu stromu Prunus Mume. Je to strom rastúci v Japonsku, ktorý rodí plody podobajúce sa na našu slivku, umeocot, masážemarhuľu. V Japonsku sú tieto plody obľúbené,  no v surovom stave sú  jedovaté. Keď sa však vykvasia, vzniká uznávaná Umeboši slivka, ktorá je mimoriadne liečivá a podporujúca.

 

Vedľajší produkt, ktorý pri kvasení vzniká - je Umeocot. Ľudovo je to teda „šťava“, ktorá sa uvoľňuje pri kvasení sliviek Umeboši. Do celkového kvasenia sliviek Umeboši sa ešte pridáva byvolia tráva /čo sú listy rastliny Perilla, nazývané aj shiso/ a morská soľ.

 

Je to ocot- nie je to ocot...

 

Umeocot nie je v skutočnosti octom. Nevyrába sa chemicky, zrýchlene a nie je kyslý. Je skôr slaný, mierne kyslastý a trochu pikantný. Jeho chuť je nezvyčajná, prenikavá, silná a podmanivá. Preto má schopnosť doladiť a dotvoriť Vaše jedlo. Takže slovo- ocot, nie je v pravom zmysle slova správne, ale čo už...

 

 

Ako a kde ho používať?

 

Podľa chuti si ho môžete pridávať prakticky do všetkých jedál. To znamená, na zemiaky, do všetkých cestovín, ryže aj k mäsu. Výborne sa hodí k naparenej zelenine, do omeliet, k hubám, do prívarkov, omáčok a polievok. Dávkovanie je podľa chuti. Napríklad do taniera polievky si môžete pridať jednu čajovú lyžičku a zamiešať. Budete ho tam cítiť. No môžete aj viac. Je to na Vás.

 

 

Aké má zdravotné účinky?

 

  • Je to kvasený produkt, takže podporuje tak ako všetky kvasené výrobky trávenie a dopĺňa funkcie žalúdka, pankreasu, sleziny a dvanástorníka.
  • Je účinný pri pálení záhy, vredoch na žalúdku, pretože má zásaditú reakciu.
  • Posilňuje obličky.
  • Podporuje činnosť močového mechúra a detoxikáciu pečene.
  • Posiluje chuť do jedla.
  • Pomáha vylučovať jedy a toxíny.
  • Odstraňuje únavu a dopĺňa energiu.
  • Namiesto kyseliny octovej obsahuje kyselinu citrónovú.

 

 

Ako vznikol Umeocot?

 

Je to len moja hypotéza, no napíšem vám ju. Japonsko po tragédii v Hirošime a Nagasaki začalo usilovať o vysoko liečivé a hodnotné potraviny, ktoré by pomohli zmierniť účinky žiarenia a dali obyvateľom veľa výživných látok. Výsledkom sú napríklad japonské morské riasy známe po celom svete svojou vysokou výživnou hodnotou. Japonci majú aj fantastický čaj, ktorý vyrábajú inak ako bežne a je dokázané, že pravidelné pitie zeleného čaju znižuje účinky radiácie a voľných radikálov.

 

A čo Umeocot?

 

V Japonsku je to tradícia podobne ako výroba pasty Miso. Sú tam rodinné podniky, ktoré si predávajú remeslo z otca na syna a to isté sa deje aj pri „výrobe“ sliviek Umeboši pri ktorých kvasení Umeocot vzniká. Japonci jednoducho v tomto vedia ako na to.

 

Kde kúpiť?

 

Na internete v bioobchodoch, alebo v kamenných predajniach so zdravou výživou. Pri kúpe Umeoctu sa vždy presvedčte odkiaľ pochádza. Mal by byť z Japonska aj keď iný ako japonský som ešte nevidel. Taktiež sa dajú kúpiť aj vykvasené slivky Umeboši. Sú výborné.

 

Záver a tipy.

 

  • Pri používaní Umeoctu výrazne znížte solenie. Teda ak varíte, používajte menej soli. Píšem menej, no môžete naozaj ubrať, pretože ak do hotového jedla pridáte Umeocot, chuť bude dostatočne slaná.

 

  • Umeocot pridávajte len do hotových jedál, ktoré už máte na tanieri. Nepridávajte ho počas varenia. Obsahuje totiž veľa cenných látok a varením by sa stratili.

 

  • Umeocot nám zvyšuje energiu, takže ak si ho budete pridávať do jedla denne, budete určite vitálnejší.
 
Články týkajúce sa masáží:
 

 

 

PREČÍTAJTE SI...

Záznamy: 4 - 6 zo 17
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

referencie

zdravé kríže, bolesť krížov, cvičenie, čchi kung

uvoľnenie krčnej chrbtice

darčekové poukážky, masáže

 ľubovníkový, Jánsky olej, Gašparík peter,  

počítadlo.abz.cz

Kontakt

Peter Gašparík Mobilný masér v Trenčíne a okolí. Pracujem mobilne u klientov, alebo si ma môžete objednať do firmy. Rád prídem za Vami.

Prídem aj do vzdialenejších miest ako Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Bánovce nad Bebravou.
Uprednostňujem kontakt cez SMS, alebo email.

tel.- 0944 550 766

Ak Vám nezdvihnem, pošlite radšej SMS a ja sa Vám ozvem.

Po dohode pracujem aj cez víkendy a sviatky.
masazevtrencine@gmail.com